Links Theo Leering (Kunstenaar van het jaar 2015), Irma van der Zande en burgemeester Romeyn.
Foto: Stip Fotografie
Links Theo Leering (Kunstenaar van het jaar 2015), Irma van der Zande en burgemeester Romeyn. Foto: Stip Fotografie

Kunstenaars van het jaar 2016

Cultuur Heiloo

HEILOO - Dinsdag 14 februari maakte burgemeester Hans Romeyn bekend wie zich een jaar lang "Kunstenaar van het jaar 2016 Heiloo" mag noemen.
Samen met Theo Leering, winnaar van vorig jaar, reikte de burgemeester in de bibliotheek de prijzen uit.

Van de kunstenaars die in de vitrines exposeerden, gingen de meeste stemmen naar Annemarie Timmer. Zij exposeerde met prachtig emaillen werk. Zij kreeg de prijs voor haar emaille schaal. Annemarie  geboren in 1956 te Amersfoort is beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in emaille. Annemarie heeft al 35 jaar haar atelier in Alkmaar waar zij woont en werkt. Ook werkt zij twee maal per jaar op groot formaat met een internationale groep emailleurs in Erfurt-Duitsland. Haar werk is te zien in binnen- en buitenland.
Op een gedeelde tweede plaats eindigden Maartje Dijkzeul en Fredie Schenk.

Bij de categorie schilderijen haalde Irma van der Zande de meeste stemmen. Haar prachtige olieverfschilderij haalde 36 van de 160 uitgebrachte stemmen. Irma ontwikkelde al op jonge leeftijd een sterke interesse in tekenen. Tot op heden neemt ze deel aan masterclasses, vooral om haar eigen stijl verder uit te kristalliseren. Ze geeft les aan groepen en is gastdocente bij verschillende schilderverenigingen.

"Schilderen is een ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren. Ik schilder graag de beweging. In mijn jazzschilderijen en tekeningen moet je de muziek horen als je naar mijn werk kijkt. Bij de schetsen die ik maak tijdens optredens, danst mijn pen over het papier, haast op het ritme van de muziek. Bij de dans is dat gevoel hetzelfde. Ook werk ik graag naar model. Daarbij is de uitstraling heel belangrijk voor mij. Tegenwoordig werk ik veel met pen, pastel of acryl. Daarbij ben ik erg geïnspireerd door het werk van Sierk Schroder en Piet Klaasse", aldus Irma van de Zande. Zij werd gevolgd door Paula de Blaaij op de tweede- en Kitty Meijering op de derde plaats.

De publieksprijs, haar kaartje werd getrokken uit alle uitgebrachte stemmen, ging dit jaar naar mevrouw Wil Giling uit Heiloo.

Alle drie de dames waren volledig verrast en zowel Annemarie als Irma zien de prijs als een blijk van waardering.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Van links naar rechts: Theo Leering, Annemarie Timmer en Hans Romeyn.
Foto: Stip Fotografie
Wil Giling ontving de publieksprijs van Hans Romeyn.
Foto: Stip Fotografie
Annemarie Timmer voor één van haar emaille schilderijen en bij de winnende schaal. 
Foto: Stip Fotografie
Irma van der Zande voor haar winnende schilderij.
Foto: Stip Fotografie

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant