De Stolpersteine zijn ingemetseld en de bloemen zijn gelegd.
Foto: Stip Fotografie
De Stolpersteine zijn ingemetseld en de bloemen zijn gelegd. Foto: Stip Fotografie

Indrukwekkende plaatsing Stolpersteine aan Van Foreestlaan

Human Interest Heiloo

HEILOO - In het bijzijn van dochter Esther Mossel (78 jaar en wonende in Jeruzalem), loco-burgemeester Rob Opdam, initiatiefneemster Josta de Graaf-Gieltjes en comité-leden Bart van der Feen de Lille, Maartje van der Laan en Marjan Neeft, heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zondag vier Stolpersteine geplaatst op de oprit van de voormalige woning van de familie Mossel aan de Van Foreestlaan 10. Esther is daar als enige van het gezin geboren, dus een echte Heiloo-se.

Vader, moeder, tante en een Duitse vluchteling, welke was opgenomen binnen het gezin, werden in de oorlog naar Westerbork afgevoerd en vermoord. Vader Joseph overlijdt in Bergen-Belsen op 29 maart 1945. Moeder Else wordt in het kamp ernstig ziek en kan de terugtocht naar Nederland niet meer maken. De kinderen Mossel moeten hun moeder achterlaten in het kamp. Zij worden bevrijd door de Russen en overleven de oorlog. Tante overlijdt in Auschwitz en de Duitse vluchteling in Sobibor.

Op de Stolpersteine (ook wel struikelstenen genoemd) zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum en de datum van overlijden gestantst. Esther Mossel is onder de indruk. Eindelijk is er een plek waar zij haar ouders, tante en vriend kan herdenken. De huidige bewoners van het huis, Annet en Wim Bronsveld staan achter het initiatief en zijn trots op de struikelstenen op hun oprit.

Later in de middag was er een bijeenkomst in Pakhuis Dekker waarbij Esther Mossel de familiegeschiedenis van voor, tijdens en na de oorlog vertelt. Er is speciaal voor deze locatie gekozen, omdat tijdens de laatste jaren van de oorlog daar het regionaal verzet was gehuisvest.Tijdens deze bijeenkomst wordt aangegeven dat Heiloo vandaag 21 Stolpersteine rijker is geworden. Momenteel zijn er in 21 landen al 66.000 van deze stenen geplaatst er er komen er nog steeds meer bij.

Loco-burgemeester Rob Opdam dankt het comité voor het nemen van dit initiatief. "Een waardige manier van herinneren aan families, die ondergedoken hebben gezeten en families die onderduikers geholpen hebben tijdens de oorlog", aldus Opdam. Josta de Graaf-Gieltjes spreekt haar dank uit naar Rob Opdam, de gemeente Heiloo en naar Keer op Keer voor hun donatie.

Aanstaande zaterdag en zondag wordt er een fietstocht georganiseerd langs alle 21 struikelstenen in Heiloo. Bij iedere locatie wordt het verhaal van die locatie verteld.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Esther Mossel voor haar geboortehuis en bij de stenen met de huidige bewoners, Annet en Wim Bronsveld.
Foto: Stip Fotografie
Esther Mossel bij de struikelstenen voor haar geboortehuis aan de Van Foreestlaan.
Foto: Stip Fotografie
De struikelstenen worden ingemetseld.
Foto: Stip Fotografie
Esther Mossel vertelt haar verhaal in Pakhuis Dekker.
Foto: Stip Fotografie

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant