Wethouder Elly Beens stelt vragen tijdens de quiz in groep 8.
Foto: Stip Fotografie
Wethouder Elly Beens stelt vragen tijdens de quiz in groep 8. Foto: Stip Fotografie

Warme Truien-dag op de Zuidwester tijdens koude winterdag

Algemeen Heiloo

HEILOO - Vrijdag 10 februari was het Warme Truien-dag. Ook op basisschool de Zuidwester werd hierbij stilgestaan. Wethouders Elly Beens en Rob Opdam waren naar de school gekomen om e.e.a. uit te leggen over duurzaamheid aan de groepen acht.

Na de voorstelronde van beide wethouders werd er gekeken waarom Warme Truien-dag georganiseerd werd en wat er allemaal gedaan kan worden om energie te besparen en zo het milieu te ontlasten. De Warme Truien-dag is in het leven geroepen om mensen bewust te laten worden hoe energie te besparen. Tijdens deze dag wordt er voorlichting gegeven welke gebruikt kan worden op de andere dagen van het jaar.

De leerkrachten van de groepen 8 hadden gisteren al de kachels op 18 graden gezet i.p.v. de normale 20 graden. Wethouder Rob Opdam geeft aan dat de kachel best lager gezetten kan worden. Als je het koud krijgt dan kan je makkelijk een warme trui aantrekken. Ook is het verstandig om lampen uit te doen als je een vertrek verlaat of de laptop uit te zetten als je bijvoorbeeld naar beneden gaat. Allemaal kleine dingen om energie te besparen. Ook gaf de wethouder voorlichting over het douchegedrag. Kinderen van deze leeftijd douchen graag erg lang, dit is helemaal niet nodig. Daarom is het verstandig om een timer te gebruiken, die na vijf minuten aangeeft dat 'de tijd voor douchen' om is.De wethouder heeft ook nog uitleg gegeven over zonnepanelen.

In Heiloo worden afspraken gemaakt voor een overeenkomst, dat er in 2020 20% minder fossiele brandstof verbruikt gaat worden en 20% meer energie opgewekt moet worden door bijvoorbeeld windmolens. Dit laatste geeft weer problemen, omdat mensen in de buurt waar eventueel windmolens geplaatst zouden gaan worden bezwaar maken, omdat dan het uitzicht verpest wordt of de windmolen te veel lawaai zou maken. "Dus er moet goed gekeken worden wat een goede oplossing is waar iedereen mee kan leven", aldus de wethouder.

Daarna werd er door beide wethouders een quiz gehouden waarbij de kinderen uit twee antwoorden konden kiezen. Door middel van het opsteken van een wit of een blauw kaartje konden ze hun keuze kenbaar maken. De vragen gingen o.a. over 'Waar komt ons drinkwater vandaan, Noordzee of IJsselmeer' en 'Hoe heet electriciteit opgewekt door water, Natte Stroom of Witte Steenkool'. Maar ook 'Wie was de uitvinder van de gloeilamp'.

De kennis die de kinderen over deze onderwerpen hadden was goed te noemen en de kinderen waren enthousiast bezig met de quiz. De uiteindelijke 'winnaars' kregen een LED-lamp cadeau.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Wethouder Rob Opdam was ook van de partij.
Foto: Stip Fotografie

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant