Christian Sijnen in De Beun
Christian Sijnen in De Beun

In liefdevolle herinnering: Modeontwerper Christian Sijnen

Human Interest Heiloo

Dertig jaar geleden, op 1 mei 1986, was Christiaan Sijnen (destijds 9 jaar) voor het eerst even alleen thuis met zijn vier jaar oudere zus Esther. Om 19:08 uur gebeurde het ondenkbare, de politie stond voor de deur om te vertellen dat zijn vader zojuist door een noodlottig ongeval was overleden.

Christian Sijnen senior (45 jaar) was onderweg naar huis. Verblind door de zon reed hij met zijn auto over een onbewaakte spoorwegovergang in Limmen, hij werd aangereden door een trein. Christian Sijnen was een bijzonder man, modeontwerper, visionair en klankbord voor velen. Hij had agenturen in dameskleding maar ontwierp ook onder eigen naam. Christian was een begrip in de modewereld. Collega's kwamen graag een kopje koffie drinken bij Sijnen in zijn kantoor, zo konden zij gelijk even uitvissen wat de kleuren en stijlen voor het nieuwe seizoen zouden worden. Op zijn begrafenis bij de algemene begraafplaats Holleweg kwamen dan ook meer dan duizend nationale en internationale gasten. De hele modewereld lag plat.

De dag voor het ongeluk was een bijzondere dag. Er was een benefietmiddag georganiseerd door Hockeyclub de Terriërs in Theater De Beun. De Terriërs wilden hiermee geld ophalen voor de aanleg van het eerste kunstgrasveld. Gerard Joling en Karin Bloemen traden op in een afgeladen De Beun . Er was een modeshow, georganiseerd en gepresenteerd door Christian senior. Niemand kon op dat moment vermoeden dat hij er de volgende dag niet meer zou zijn.

Christiaan junior groeide op in de modewereld. Ze waren kind aan huis bij o.a. Frank Govers en diverse andere bekende ontwerpers uit die tijd. Christiaan herinnert zich vooral goed dat hij altijd met zijn vader naar kapper Spronk ging in Haarlem. Dit was hun vader-zoon moment want verder was senior weinig thuis, die vloog immers de hele wereld over. Christiaan heeft ondanks het feit dat zijn vader weinig thuis was een heerlijke jeugd gehad op de Ronge. "Mijn moeder was er altijd voor mij en mijn zus" zegt hij met een warme glimlach, "zeker toen ik haar in het begin van mijn leven zo nodig had". Christiaan junior zat op de Willibrordschool en nadat hij 3 weken na het ongeluk weer op school kwam is hij liefdevol opgevangen. Drie jaar na het ongeluk is Christiaan met zijn zus en zijn moeder, die gelukkig is hertrouwd, naar Amstelveen verhuisd waar hij begon op de MAVO en eindigde op de universiteit waar hij Fiscale Economie studeerde.

In de dertig jaar dat zijn vader niet meer leeft heeft hij het vooral vorig jaar moeilijk gehad op het moment dat zijn oudste zoon negen werd. Dit was namelijk de leeftijd dat Christiaan zijn vader verloor. "Dan werken er geen wetten meer, dan voel je je ziel en voelt het als de dag van gisteren dat je navelstreng deels werd doorgeknipt" aldus Christiaan.

Dat Christiaan junior zich als een vis in het water voelde in de modewereld blijkt wel uit de bijzondere carrièreswitch die hij drie jaar geleden maakte. Van fiscalist bij Loyens en Loeff , met nog een klein uitstapje naar het vastgoed, is hij met zijn compagnon Adam Tasi een succesvolle onderneming in mannenmode gestart.

Het roer ging om nadat hij een afspraak had met een oude zakenrelatie van zijn vader in het confectiecentrum, thans het World Fashion Centre. Velen van de oude garde die Christiaan daar tegenkwam klampten hem aan, sommige met tranen in hun ogen. Zij herkenden in Christiaan zakelijk zijn vader of werden emotioneel door de hereniging met het destijds negenjarige kereltje. Er was een hoop veranderd in de 28 jaar dat hij hier niet geweest was, behalve het geluid van de lift. Toen hij in die lift stapte kwam het besef dat hij niet deed wat hij wilde. De modewereld, dat was wat hij wilde. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Christiaan gooide het roer om en timmert nu hard aan de weg met zijn herenmodezaak Gentlemen's Place. Naast de Flagshipstore op de Zuidas in Amsterdam is er sinds vorig jaar ook een filiaal in Aalsmeer geopend.

Christiaan heeft bewust gekozen voor fysieke winkels als startpunt voor zijn business waarbij service, contact en advies voorop staan en waar de man weer "ouderwets" als man bediend wordt. Tijdens het mooie gesprek dat ik met Christiaan heb zitten we dan ook gezellig aan de bar in zijn winkel in Aalsmeer. Met grote paskamers en persoonlijke aandacht worden de overwegend Nederlandse en Italiaanse merken gepresenteerd. Maandelijks organiseren zij events en masterclasses voor groepen en individuen, meer informatie hierover kunt u vinden op de website en facebook. http://www.gentlemensplace.com

Christiaan en Adam hebben ook een eigen lijn ontworpen met truien afgestemd op de Nederlandse man. Het is namelijk een gegeven dat de Nederlandse man langere armen heeft dan gemiddelde Europese man. De truien zijn verkrijgbaar in de normale confectiemaat maar ook in de "Lungo", waarbij de mouwen en de lengte van de trui langer zijn. Daarnaast vertelt Christiaan vol trots dat er nu gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een eigen colbertlijn.

Christiaan blijkt dus, na wat omzwervingen in de financiële wereld en het vastgoed, een aardje naar zijn vaartje te zijn. Hardwerkend, passievol, vooruitstrevend, maar bovenal vader voor zijn kinderen want daar heeft Christiaan wel een goede balans in weten te vinden.

"Het is een mooie weg geworden die in mijn prille jeugd diepe scheuren in het asfalt heeft getekend maar door de kilometers heen ook prachtige zijwegen heeft laten zien met onverwachte mooie ervaringen. Heiloo? tja daar heb ik toch mijn eerste stappen leren zetten op deze bijzondere levensweg en dat vergeet je nooit. Ik kom er nog altijd graag" aldus Christiaan Sijnen.

Tekst: Margreeth Anema

Het affiche voor de benefietmiddag in De Beun
Christiaan met zijn compagnon van Gentlemen's Place
Christian senior met zijn zoon
Zoon Christiaan Sijnen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant