Voorzitter Jos Admiraal overhandigt de trofee aan kampioen Hidde Ebels

Hidde Ebels kampioen snelschaken

Sport Limmen

Op vrijdag 20 januari speelden de schakers van Schaakvereniging Vredeburg het jaarlijkse toernooi om het kampioenschap snelschaken.

Bij het snelschaken geldt dat de spelers maximaal vijf minuten bedenktijd per persoon per partij hebben. Het is 'do or die' en dat levert het nodige vuurwerk op. Bij Vredeburg zijn veel spelers bedreven in de spectaculaire discipline, waardoor het toernooi jaar in jaar uit spannend is tot de laatste ronde.

Dit maal gingen Hidde Ebels en Gertjan Hafkamp met 4 uit 4 als een komeet van start. Oud-kampioenen Bert Hollander, Robin Rommel en Harold Ebels morsten daarentegen dusdanig veel punten, dat zij al snel tot de kanslozen behoorden. Bob Stolp en Niels Hageman mengden zich wel in de strijd om de titel. Toen Hafkamp in de zesde ronde verloor van Niels Hageman en Hidde Ebels won van Bert Hollander, kwam Hidde Ebels aan de leiding van de ranglijst om deze positie niet meer af te staan.

Uiteindelijk finishte de 21-jarige psychologie-student op 7,5 uit 9 en greep zo voor de eerste keer de felbegeerde snelschaak-trofee. Omdat Hidde Ebels in de onderlinge duels won van al zijn directe concurrenten kon de titel zeker 'verdiend' genoemd worden. Overigens blijft de beker op hetzelfde adres te aanschouwen: Hidde Ebels volgt namelijk zijn vader op als snelschaak-kampioen van SV Vredeburg.

Met 7 punten legde Bob Stolp beslag op het zilver, terwijl Niels Hageman met 6,5 punten goed was voor brons. Hafkamp en Jos Admiraal completeerden de top vijf. Komende vrijdag staat ronde vijftien van de interne competitie op het programma.