Afbeelding

Concert Hollands Vocaal Ensemble in de Cultuurkoepel

Cultuur Heiloo

HEILOO - Het Hollands vocaal ensemble gaat op 11 december optreden in de Cultuurkoepel in Heiloo. Het programma heet 'The Triumphs of Oriana- a book of English madrigals (1601)'. Werken zijn te horen van Thomas Morley en Ellis Gibbons. Verder muziek van onder andere William Byrd en John Dowland.

Onder de titel 'The triumphs of Oriana' publiceerde Thomas Morley, een van de invloedrijkste figuren in het Engelse muziekleven aan het eind van de zestiende eeuw, een verzameling madrigalen waaraan bijna alle belangrijke componisten uit die periode een werk bijdroegen. Deze werken verschillen in karakter en tekst, maar eindigen alle met de tekst 'Long live fair Oriana'. Er zijn verschillende veronderstellingen over wie deze mysterieuze persoon genaamd Oriana is geweest. De meest voor de hand liggende is, dat het koningin Elisabeth I is, die tot haar dood in 1603 over Engeland regeerde. Aanwijzing daarvoor is het feit dat Morley lid was van de Royal Chapel en een aantal privileges had verkregen, waaronder het monopolie op het drukken van muziek. Er is ook gedacht aan Anna van Denemarken, echtgenote van de latere koning James I, maar die mogelijkheid is verworpen door nieuw bewijs over de uitgavedatum van de eerste druk. Echter, de collectie onderscheidt zich als een monument van Engelse madrigaalkunst. Sommige van deze stukken zullen, naast andere werken van componisten vertegenwoordigd in de collectie, in het najaarsprogramma in de Cultuurkoepel worden gezongen. Zij geven een schitterend beeld van de rijkdom van muziek in het Elizabethaanse Engeland.

Het concert begint op 11 december in de Cultuurkoepel om 15.15 uur. De entree bedraagt 15 euro. Een dag eerder is deze voorstelling ook te bezoeken, dan in de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen, aanvang: 20.15 uur.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant