Mees wint zilver in de NK-finale 2016 tijdens Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam
Mees wint zilver in de NK-finale 2016 tijdens Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam Foto: Maurice Smeets | GymPOWER©

Mees Knijnenberg neemt afscheid met Jong Oranje in zicht

Sport Limmen

Mees Knijnenberg uit Limmen heeft een uitnodiging gekregen van turnbond KNGU voor de Jong Oranje selectie. Dat heeft hij te danken aan de grote progressie en geboekte successen in de turnarena. Ondanks de grote eer heeft de 14-jarige turner en 3VWO-scholier besloten om te stoppen met topturnen.

Deze weloverwogen beslissing zal voor hem persoonlijk grote veranderingen met zich mee brengen. "Echt gaaf dat ik zover heb kunnen komen. Ik heb veel geleerd op de trainingen en wedstrijden en ik vond het echt leuk om te turnen. Heb ook veel lol gehad met mijn turnmaatjes in Alkmaar en in Hoofddorp. Het goede gevoel was weg na de zomervakantie en bleef weg. Als ik nu stop kan ik met plezier terugdenken aan het turnen. Ik ga nog wel door tot december om af te trainen, maar daarna is het klaar."

Mees heeft in totaal zes jaar geturnd. De afgelopen twee seizoenen heeft hij op eredivisie niveau geturnd bij de topsportvereniging SV Pax Haarlemmermeer in Hoofddorp onder kundige begeleiding van trainer Rob Hartman. Vanuit vereniging Saturna Alkmaar, heeft Mees twee jaar geleden deze overstap gemaakt om naar de eredivisie te kunnen gaan. Dit was in Alkmaar destijds niet mogelijk.

De overstap naar de topsport bracht ook verandering van school met zich mee. Dagelijks reisde Mees naar Hoofddorp om naar het Haarlemmermeerlyceum te gaan en zes dagen per week verdeeld over zeven trainingen in totaal 24 uur te trainen. Na de Kerstvakantie zal hij weer terugkeren naar het Jac P Thijsse College in Castricum. Bij Saturna heeft Mees de turnbeginselen geleerd van Rinke en Dennis Uljee. Samen met het pupillenteam destijds werden ze zelfs twee keer Nederlands kampioen en Mees behaalde individueel veel ereplaatsen tijdens landelijke wedstrijden. In 2013 werd hij Nederlands kampioen in de meerkamp divisie 2. In de zomer van 2015 turnde Mees zich in het Team Heren Alkmaar met zijn ploeg naar een zilveren medaille bij de International Children Games, de 'Spelen' voor scholieren.

In de eredivisie behaalde Mees afgelopen NK in Ahoy een 6e plaats in de meerkamp en een zilveren medaille op voltige. Dat zijn talent niet onopgemerkt is gebleven blijkt uit de uitnodiging die hij onlangs kreeg om in de selectie van Jong Oranje te komen turnen. Een groot compliment voor de progressie die hij heeft gemaakt. Mees: "Ik ben er wel heel blij mee. Een mooiere afsluiting van mijn carrière kan ik me niet wensen."

Mees zal vanaf 2017 niet meer in de turnhal verschijnen. Wat hij exact gaat doen met de vrije tijd die hij straks over heeft, weet hij nog niet precies, maar de kans is aanwezig dat hij weer op de voetbalvelden van VV Limmen te zien zal zijn.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant