Afbeelding

Daverende schaakstunt Remi Aafjes

Sport Limmen

Voor de schakers van SV Vredeburg stond op vrijdag 21 oktober alweer de vierde ronde van de interne competitie op het programma.

Even leek Jos Admiraal een overrompelende aanval in handen te hebben in zijn partij tegen Hidde Ebels. Maar toen Ebels de juiste verdediging vond en dameruil wist af te dwingen was de angel eruit. Daarna werd de vroege remise genoteerd. Ook bij het duel tussen Sandra Hollander en Robin Rommel werd de vrede vlot getekend.

Remi Aafjes leverde een schaakstunt van formaat door te winnen van topper Bert Hollander. In een gesloten stelling trachtte Hollander iets te forceren met een speculatief torenoffer en een aanval over de h-lijn, maar Aafjes gaf geen krimp en wist het verkregen materiële voordeel uiteindelijk zelfs om te zetten in een fraaie zege. Gertjan Hafkamp en Theo Al speelden een leuke partij, waarin Al ondanks de achterstand van een stuk voortdurend op zoek ging naar de vijandelijke koning. Hafkamp weerstond echter de aanvallen en veroverde het volle punt. In afwijking van zijn doorgaans gedegen speelstijl offerde Harold Ebels een paard tegen een pion en de aanval. En inderdaad: die aanval was te machtig voor Barry Blekemolen, die de blote koning geen veilige plek meer kon bezorgen. Jan de Graaf won vlot een stuk van Marcel Wester, maar deed er vervolgens lang over om Wester de genadeklap te geven. Dat kwam deels door het goede verdedigende spel van Wester. Maar naar eigen zeggen is De Graaf ook niet goed in het eindspel.

Dick Aafjes was niet opgewassen tegen de sterke Tars Wanders. Toen Aafjes de keuze had om een paard of een toren te verliezen, gooide hij – verstandig – het bijltje erbij neer. Bob Stolp maakte geen fout tegen Jan Levering. Een ver opgerukte e-pion maakte het verschil. Nico Pepping noteerde een degelijke overwinning op Jan Brantjes, die onderweg de kans op een beter resultaat had gemist. Jaap Limmen toonde weinig strijdbaarheid. In een duidelijk mindere, maar toch nog niet kansloze stelling gaf hij op. Hij voorzag langzaam weggedrukt te worden door de sterke Ed Stolp.

(Ingezonden verslag)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant