Foto: Wim Grootendorst
Foto: Wim Grootendorst

Werkzaamheden op Landgoed Nijenburg Heiloo

Algemeen Heiloo

Komende weken voert Natuurmonumenten op Landgoed Nijenburg in Heiloo zaagwerkzaamheden in het bos uit. Onveilige bomen worden verwijderd en we maken licht en ruimte voor zogenoemde toekomstbomen. Doorgaande fietsers worden omgeleid.

Het gaat om een dunning in twee bosvakken om onveilige bomen weg te halen en om licht en ruimte te scheppen voor zogenaamde toekomstbomen. Dit zijn bomen die in de komende decennia de belangrijkste bomen in het bos worden. Ze moeten voldoende ruimte krijgen om te groeien. Op die manier kunnen toekomstige generaties weer genieten van oude bomen op het landgoed. Rond het landhuis worden in het kader van het herstelplan wat bomen weggehaald om de oorspronkelijke opzet beter tot zijn recht te laten komen. Ook op andere plaatsen op het landgoed worden enkele bomen gezaagd om veiligheidsredenen. 

Houtproject
"In verschillende gebieden van Natuurmonumenten worden de komende weken zaagwerkzaamheden gecombineerd. Door de omvang van het werk en de verkoop van hout en houtsnippers uit de cultuurhistorische gedeelten kunnen we de kostprijs laag houden", aldus boswachter Rob van Dam. "De bomen uit de bosvakken blijven natuurlijk liggen als voedsel en schuilplaats voor insecten en vogels en als groeiplaats voor paddenstoelen."

Hinder voor fietsers
Tijdens de werkzaamheden zal soms een fietspad door het landgoed worden afgesloten. Fietsers worden dan omgeleid via een van de andere fietspaden of over de fietspaden langs de Kennemerstraatweg.

Vragen over het houtproject of over Landgoed Nijenburg in het algemeen kunnen per mail naar de boswachter via nijenburg@natuurmonumenten.nl.

Bron: Natuurmonumenten

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant