Afbeelding
Foto: Piet Kaandorp

Het einde van de Heilooër kermis?

Historie Heiloo

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar pakweg veertig jaar geleden zijn we, met onze Heilooër kermis, door het oog van de naald gekropen. Zonder de dappere protesterende jeugd van toen waren we nu wellicht kermisloos geweest. En zeg nu zelf, wat is een bruisend dorp als Heiloo zonder kermis?

In het voorjaar van 1977 besloot 'de raad' van Heiloo de jarenlange traditie van een ouderwetse kermis met 'levende muziek' af te schaffen. Tot groot ongenoegen van een honderdtal jeugdige dorpsgenoten. Toen het schrijnende nieuws bekend werd, werd meteen een actiegroep opgericht. Zij begonnen met een stil protest van ingezonden brieven in de Uitkijkpost, maar dit ontwikkelde zich uiteindelijk tot een grote protestdemonstratie van auto's, trekkers en brommers vol jongeren door het dorp.

'Alleen de grootste chagrijn is tegen het kemisfestijn'. De oplettende kijker zal zien dat er een letter mist op het protestbord. Deze is te wijten aan een de verhoogde alcoholconsumptie van de schrijver, die zijn verdriet over de kermisafschaffing aan het wegdrinken was.

Gelukkig is nu, bijna 40 jaar later, de kermis mét levende muziek niet meer weg te denken uit Heiloo. Op de Heerenweg staan de tenten inmiddels weer paraat voor misschien wel het hoogtepunt van het jaar. Een traditie die, mede door de jeugd van 1977, in ere wordt behouden. Laten we er weer een mooi feestje van bouwen dit jaar!

Tekst en foto's: Anne Kaandorp

Artikel in onbekende krant, eind juni 1977
Afbeelding
Artikel in de Uitkijkpost van 22 juni 1977
Artikel in de Uitkijkpost van 1 juni 1977

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant