Afbeelding

Intieme sfeer bij saxofonist Victor Posch

Cultuur Heiloo

Verslag Victor Posch bij expo BukBuk, Oudheidskamer Heiloo, zaterdag 21 mei, voorstelling om 14.15u en 15.30u.

'Alles is magie, magie is in het leven zo belangrijk, de kunst om verhalen te bedenken, dat deed ik als klein jongetje al.' Saxofonist Victor Posch combineert muziek met het vertellen van verhalen, deels uit het eigen
leven gegrepen en treedt daarmee op in zijn solovoorstelling Van de Straat. Het optreden bij de BukBuk-expo in de Oudheidskamer begint met een relaxed swingende sax ondersteunt door korte strakgetimede licks op de gitaar door Leo Maubach. 
Al gauw ontstaat de intieme sfeer waarin de muziek goed gedijt. De saxofoon wordt al lopende bespeeld en af en toe ingewisseld voor zang met begeleiding door keyboard en gitaar. Een jeugdherinnering aan een zingende dronkaard op een bank in het gemeentebosje vormt de aanleiding tot een lied. Posch verklaart een romanticus te zijn die de totale vrijheid zoekt. Natuurlijk is er een anekdote over jongerencentrum BukBuk, te laat gekomen bij een eetafspraak op tweede kerstavond vanwege een optreden van Margriet Eshuis in de Buk, het einde van de relatie met het eerste vriendinnetje, de muziek was sterker. 'Speciaal voor Margriet speel ik My one and only love.' Er klinken hese, wat introverte saxofoonklanken als van een verlaten jazzmuzikant ergens op de straat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Posch na deze saxofoonsolo verklaart graag op straat te spelen en eenieder aanraadt om dit ook eens te proberen vanwege de bevrijdende werking die ervan uitgaat. Er volgt een gedicht over een oude mevrouw die al slalommend met haar rollator de straatmuzikant nadert en een muntstuk in zijn koffer doet.  
Victor Posch spreekt zijn bewondering uit voor Herman Brood, die hij een trendsettende rol als muzikant en schilder toedicht, enige tijd hield de uitzonderlijke begrafenisceremonie van het popicoon hem erg bezig. Deze gevoelens werden verwerkt in een lied, 'Hij sprong naar beneden om naar boven te gaan, de trieste papegaai, de mars van de kraai'.   
Tijdens het optreden valt de gemoedelijke presentatie op, waarbij naast saxofoonspel en liedwerk ook persoonlijke zielenroerselen als gedicht worden gebracht. Tot slot is er publieksparticipatie, gezamenlijk worden klinkers gezongen en in harmonie met elkaar gebracht. Posch zegt hier geen voorstander van te zijn maar doet voor dit speciale geval een concessie.
Op 10 september om 16:00u presenteert Victor Posch zijn nieuwe CD bij het festival 'Willibrordus draait door' in de Cultuurkoepel te Heiloo.

Felix Hogeboom     

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant