Afbeelding

Jongerencentrum De Wal tijdelijk dicht

Cultuur Egmond aan Zee

Van ingegooide ramen tot pogingen tot brandstichting

EGMOND AAN ZEE - "Wij waren de vernielingen zat en de rommel die de jeugd voor de deur achterliet. Daarom besloten we Jongerencentrum De Wal in Egmond aan Zee tijdelijk te sluiten", vertelt jongerenwerker Nico Mudde.

Nico benadrukt dat de schade aan Jongerencentrum De Wal groot is. "Ramen zijn ingegooid, brievenbussen en asbakken van de muur getrapt en er is geprobeerd brand te schichten. Verder gooien sommige jongeren hun rommel op de grond en dus niet de afvalbakken die er staan." 

De jongerenwerker laat weten dat De Wal de laatste twee weekenden dicht was, omdat de vernielingen dan plaatsvinden. "De vermeende onruststokers zijn dan vaak onder invloed van drank of drugs. Daar is moeilijk tegen op te treden: de jongens weten dat ze geen drank en drugs mogen gebruikt in en rond het gebouw. Ook schenken we geen drank tijdens inloopavonden, ook niet aan jongeren ouder dan achttien jaar."

De jongerenwerker werkt eraan tot verbetering te komen. "We voeren gesprekken met jongeren die vermoedelijk vernielingen op hun geweten hebben. Dat deden we altijd al, maar we zien nog geen verbetering. Verder wil ik dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan. Ouders weten dat hun kinderen De Wal bezoeken. Het is belangrijk dat zij hen vragen of het daar goed gaat. Tot slot hoop ik dat jongeren elkaar corrigeren, hoe lastig het ook kan zijn om een vriend terecht te wijzen."

De weekendsluiting van jongerencentrum De Wal eindigt in het weekend van 21 en 22 mei. "Tenminste, als we geen vernielingen meer zien. Ik heb hierin alle vertrouwen." 

(Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant