Afbeelding

Gemaal 1879 draait weer in volle glorie

Cultuur Akersloot

AKERSLOOT - In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 mei draait op beide dagen het Gemaal 1879. Vroeger waren deze dagen bestemd voor het Nationale Fietsweekend. Daaraan zijn later de Molen- en Gemalendagen gekoppeld. Fietsen is een dermate veel beoefende vrijetijdsbesteding dat men daarvoor geen bijzondere dagen uittrekt, maar de Molen- en Gemalendagen zijn gebleven.

Het Gemaal 1879 van de Groot-Limmerpolder is deze winterperiode opgeknapt: de vijzel is drooggezet en heeft een grote onderhoudsbeurt ondergaan. Dit was nodig omdat de onderlagering van de mansgrootte zodanig was uitgesleten dat het gevaar voor vastlopen op de loer lag. Met behulp van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en eigen deskundige vrijwilligers kon deze omvangrijke klus worden geklaard. De vrijwilligers van het gemaal willen het resultaat van hun arbeid komend weekend graag laten zien. U bent daarvoor zowel op zaterdag als op zondag uitgenodigd op het adres Fielkerweg 4 (Klein-Dorregeest) te Akersloot.

Bij uw bezoek kunt u in de voormalige ketelruimte tevens de kunsttentoonstelling van Gerwin Tromp uit Castricum bewonderen. Hij is een veelzijdig talent: tekenen, boetseren, speksteen snijden en schilderen doet hij in vele genres. Zo zijn er van zijn hand potloodtekeningen, maar ook schilderijen in acryl of olieverf. Verder maakt hij naast tekeningen en schilderijen ook 3D-werk en commerciëel werk. Voor groepen is op voorafgaande afspraak bezichtiging ook mogelijk op andere tijden. Zie hiervoor, en andere wetenswaardigheden: www.gemaal1879.nl.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant