Van links naar rechts scheidsrechter Johan Zoon, Whesley Slootweg, Jurgen Moolenaar, Mike Maat en coach Ingrid Hoefmans
Van links naar rechts scheidsrechter Johan Zoon, Whesley Slootweg, Jurgen Moolenaar, Mike Maat en coach Ingrid Hoefmans Foto: Menno Lesterhuis.

G-judoka's Dojo 't Loo scoren op BENG toernooi in Beverwijk

Sport Heiloo

Vorige zondag werd voor de 18e keer het jaarlijks grote judotoernooi voor judoka's met een beperking georganiseerd.

Het toernooi is vernoemd naar de vorig jaar overleden voorzitter Ben van der Eng, drijvende kracht achter de ontwikkeling van het g-judo in Nederland.

Het Ben van der Eng Memorial Tournament is het grootste toernooi voor gehandicapte judoka's te wereld met meer dan 500 deelnemers uit 17 landen waaronder Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Croatie, Engeland, Denemarken, Roemenie.

Dojo 't Loo nam met 4 judoka's deel aan dit prachtige evenement.

In de ochtend stonden Mike Maat en Whesley Slootweg op de tatami (judomat) voor hun wedstrijden.

Mike beet het spits af met verlies tegen een sterke en ervaren Zwitserse judoka. In de volgende wedstrijden ging Mike steeds beter judoen en wist hij op de been te blijven.

Helaas wist hij zijn tegenstanders niet te werpen waardoor de wedstrijden gelijk eindigden en de scheidsrechters beslissen welke judoka de partij uiteindelijk wint.

Drie maal ging de winst jammer genoeg naar zijn tegenstander maar met een derde plaats kan Mike tevreden terugkijken op zijn eerste grote toernooi.

Whesley Slootweg begon zijn toernooi met een snelle winstpartij door Ippon te scoren met een mooie beenworp. De twee volgende wedstrijden werden ook netjes gewonnen.

De vierde wedstrijd was tegen een zeer ervaren judoka en werd ondanks goede tegenstand niet gewonnen.

De vijfde wedstrijd nam Whesley weer het heft in handen, scoorde met een mooie beenworp en nam aansluitend zijn tegenstander in een houtgreep waardoor hij op een hele mooie tweede plek eindigde.

In het middagdeel kwamen Timo Hup en Jurgen Moolenaar in aktie.

Timo won zijn eerste twee wedstrijden heel mooi met een kanteltechniek en houtgreep. In de derde wedstrijd tegen een lange tegenstander kwam hij op achterstand en moest zijn techniek aanpassen.

Met tweemaal een mooie schouderworp wist hij toch de partij te winnen en plaatste hij zich voor de kruisfinales. In de halve finale tegen opnieuw een lange judoka lukte het niet om grip te krijgen op zijn tegenstander zodat de partij verloren ging maar hiermee wist Timo wel als derde te eindigen in een grote poule. De ervaren Jurgen zat eveneens in een grote poule. Jurgen wist de eerste vier wedstrijden te winnen met zijn favoriete beenworp. In de halve finale tegen een bekende tegenstander had de coach Jurgen gevraagd om met een andere techniek te scoren. Met een fraaie heupworp werd de partij gewonnen zodat Jurgen zich kon opmaken voor de finale. In een spannende finale scoorde Jurgen met een goed getimede binnenwaartse haak en werd hiermee kampioen!

Coach en judoka's kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi en hopen volgend jaar met nog meer g-judoka's van Dojo 't Loo deel te nemen in Beverwijk.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant