Afbeelding

Statushouders leren budgetteren

Algemeen Heiloo

HEILOO- Hoe kun je besparen op de verwarmingskosten in je net betrokken huis? Waar koop je je eten het voordeligst in? Zo maar een paar vragen waarmee je geen raad weet als vluchteling die statushouder is geworden en die, gelijk een Nederlander met een Bijstandsuitkering, de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Daarom had VluchtelingenWerk Heiloo bedacht dat een informatieavond over budgettering behulpzaam zou kunnen zijn.

De Bibliotheek van Heiloo werkt aan dit soort initiatieven van harte mee. Zo werden een vijftiental vluchtelingen, mannen én vrouwen, in een warme en uitnodigende omgeving ontvangen. Jeanette de Groot, Lia Goldman en Joop Tulp hadden een powerpointpresentatie samengesteld waarmee de meest uiteenlopende bezuinigingsmogelijkheden op een rij werden gezet. Inclusief de besparingsbedragen die mogelijk zijn. Want zeg nou zelf, 3 minuten douchen is toch voldoende en levert zo maar een paar centen bezuiniging op in vergelijking met de 10 minuten die je zou willen. En de Hollandse winter buitensluiten met de thermostaat op 20 is lekker, maar een uur voor het slapen gaan de verwarming alvast op de nachtstand zetten, zet je niet in de kou – ook financieel niet.

Het werd een geslaagde avond. De aanwezige vluchtelingen stelden de informatie over dit soort praktische zaken op prijs. Via een speciaal formulier konden ze aangeven over welke onderwerpen ze nog wat meer willen weten. "Er is niet ingeschreven op een cursus internetbankieren, wel op het bijhouden van een kasboek en het omgaan met belasting, toeslagen en verzekeringen. We beraden ons over hoe we dit gaan doen: thuis gezellig aan tafel met betrokkenen of weer een avond organiseren voor een grotere groep in de bieb", aldus de organisatoren.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant