Afbeelding

Inbraakveiligheid onder de loep tijdens wijkschouw Heiloo

Politie Heiloo

De gemeente Heiloo organiseerde donderdagavond een wijkschouw door de Heiloose wijken Blockhovepark, Tuindorp en Plan Oost.

Burgemeester Hans Romeyn en drie politiemensen inventariseerden ter plekken de inbraakveiligheid. Zij gingen op stap samen met bijvoorbeeld beleidsmedewerkers, beheerders van de openbare ruimte en mensen die verantwoordelijk zijn voor What's app-groepen; de leden hiervan zijn buurtbewoners die elkaar via internet op de hoogte houden van het wel en wee in hun wijk. De delegatie lette bijvoorbeeld op beperkte verlichting in huis en in de tuin (inbrekers houden niet van licht), openstaande ramen en teveel begroeiing die het zicht op inbrekers belemmert. De wijkschouwleden belden aan bij bewoners van huizen waarvan de inbraakveiligheid beter zou kunnen en lieten hen dit weten.

De deelnemers die Tuindorp aandeden, telden zesentwintig niet of slecht verlichte woningen. Zij stopten flyers in de bus met daarop een preventieve tekst over verlichting. Verder ontdekten zij op zeven plaatsen in de wijk te donkere stegen. De lichten van twee lantaarnpalen brandden slecht, een lantaarnpaal gaf helemaal geen licht.

Ook diverse bewoners van Plan Oost kregen tips van het wijkschouwteam. In maar liefst veertien woningen brandden geen licht. In een woning brandde slechts een klein lampje. Dat is volgens de experts niet verstandig, omdat je met slechts een lichtje niet de indruk wekt dat er iemand thuis is. Daarnaast waren veel stegen onverlicht.

Het Blockhovepark, een villawijk met veelal wat grotere woningen, kreeg een beter 'rapportcijfer'. De meeste huizen waren keurig verlicht, zowel binnen als buiten. Een minpuntje geldt voor sommige woningen die aan de voorzijde verscholen 'zitten' in het groen. Deze huizen hebben een te hoge erfafscheiding, zoals bomen die het zicht op de tuin en het huis belemmeren, lieten de politiemensen weten. Een inbreker is hier minder zichtbaar vanaf de openbare weg. De gemeente Heiloo kijkt positief terug op de wijkschouw die donderdag voor de eerste keer in Heiloo plaatshad. "We gaan kijken of we hieraan een vervolg kunnen geven", aldus burgemeester Hans Romeyn.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant