Joop Smit rent zichzelf naar de overwinning in de eerste halve marathon van Egmond in 1973. Bron 'Regionaal Archief Alkmaar'
Joop Smit rent zichzelf naar de overwinning in de eerste halve marathon van Egmond in 1973. Bron 'Regionaal Archief Alkmaar'

Fotoarchief van Cor Mooij naar het Regionaal Archief Alkmaar

Cultuur Regio

De bekende Egmondse fotograaf Cor Mooij (1946) heeft zijn fotoarchief over de jaren 1967-2016 geschonken aan het Regionaal Archief Alkmaar. Voor Cor Mooij een prettig idee dat zijn 200.000 foto's nu op een veilige plaats zijn beland: 'Ik ben er trots op dat mijn werk op deze plek en op deze wijze voor het nageslacht bewaard blijft'.

Voor het Regionaal Archief is het een belangrijke aanwinst. Het gaat om het werk van een uit de omgeving afkomstige wereldbekende en meermalen bekroonde fotograaf.

Door het opnemen van deze collectie in het Regionaal Archief wordt niet alleen het werk van Cor Mooij bewaard, maar is ook een stuk regionale geschiedenis veilig gesteld. Directeur Paul Post: 'Voor het archief is het eer om deze collectie te ontvangen, het is een bijzondere aanvulling op onze collectie. Na de eerdere schenking van de fotograaf Theo van Houts is dit het tweede grote fotoarchief in het Regionaal Archief dat niet alleen van regionaal maar ook van (inter)nationaal belang is.'

De officiële carrière van Cor als fotograaf begon in 1965 toen zijn eerste foto (van Egmondia-keeper Rein Huiberts) in het Noordhollands Dagblad werd geplaatst. Hij wilde al langer fotograaf worden, maar werkte toen nog als handzetter bij de krant. Steeds vaker werden zijn foto's geplaatst. Met de beelden die hij in 1970 maakte van het dodelijke ongeluk van de autocoureur Piers Courage op het circuit van Zandvoort brak hij echt door. Vier jaar later won hij zelfs de eerste prijs bij World Press Photo met opnieuw een foto van een raceongeluk waarbij de coureur Roger Williamson verongelukte. In de jaren daarna groeide de vraag naar zijn fotowerk zo snel, dat hij in 1976 ontslag nam bij de krant en als fotograaf verder ging.

Hij fotografeerde vooral sportevenementen, zoals wereldkampioenschappen voetbal, Olympische Zomer- en Winterspelen, twaalf Tour de Frances, vele wielerklassiekers in binnen- en buitenland, de internationale successen van Ajax en het landskampioenschap van AZ in 1981. Zijn foto's werden wereldwijd gepubliceerd in toonaangevende bladen als Time Life, People, Der Stern en vele grote internationale sportbladen. Door zijn werk ontmoette hij vele sportsterren en met sommige van hen onderhield hij een vriendschappelijke relatie.

De kwaliteit van zijn werk kenmerkt zich door zijn keuze voor composities, waarbij hij in de sportfotografie vooral de emotie zocht. Winnen en verliezen, verdriet en geluk, het hoort bij de sport en Cor probeerde dat vast te leggen. Dat hij daarin slaagde blijkt wel uit het feit dat hij twee keer bekroond werd door World Press Photo en bij de nog verschillende andere belangrijke prijzen won, o.a. de beste foto bij de Olympische Spelen 1988 en bij de Zilveren Camera Verkiezingen.

Hoewel Cor Mooij vooral naam heeft gemaakt als sportfotograaf, bevat zijn archief ook foto's van andere onderwerpen. Zo heeft hij veel in zijn woonplaats Egmond aan Zee en omgeving gefotografeerd, iets dat hij nog steeds doet. Daarnaast portretteerde hij ook bekende personen. Naast uiteraard sportgrootheden (o.a. Cruyff, Pelé en Maradonna), treffen we in zijn werk foto's aan van Toon Hermans tot Michael Jackson, van prins Willem-Alexander in de Elfstedentocht tot de Golden Earring, van Ruud Lubbers tot Rudi Carrel en van Piet Veerman tot de schillenboer uit Egmond aan Zee. Maar ook gebeurtenissen als de Bijlmerramp ontbreken niet. Kortom, de foto's leggen bijna vijftig jaar geschiedenis vast in beeld.

Het Regionaal Archief zal de komende tijd de collectie Cor Mooij gefaseerd digitaliseren en via internet beschikbaar maken. Ook zijn er gesprekken gaande met het Stedelijk Museum in Alkmaar om in het volgende jaar daar een overzichtstentoonstelling van Mooij's werk te organiseren.

Cor Mooij in stadion Dragão in Portugal tijdens het EK voetbal in 2004. Bron 'Regionaal Archief Alkmaar'

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant