V.l.n.r.: Peter van Huissteden (wethouder), Herman Neijens (Zeevogels), Jan de Jong (Egmondia), Gert jan Apeldoorn (Sint Adelbert).
V.l.n.r.: Peter van Huissteden (wethouder), Herman Neijens (Zeevogels), Jan de Jong (Egmondia), Gert jan Apeldoorn (Sint Adelbert). Foto: Evert Visser/ EJV Mediaproducties

Voetbalclubs stemmen in met fusielocatie ‘De bal ligt bij de provincie’

Algemeen Egmond aan den Hoef

EGMONDEN - De drie Egmondse voetbalclubs willen fuseren op een nieuwe voetballocatie ten zuiden van de Egmonderstraatweg, de weg die loopt van Egmond aan den Hoef naar Egmond aan Zee. De voorzitters van Egmondia, Zeevogels en Sint Adelbert en wethouder Peter van Huissteden legden deze wens vast in een fusieovereenkomst. Dat deden ze op 30 september.

In de overeenkomst staat dat de gemeente Bergen aan de provincie Noord-Holland vraagt 'in principe' in te stemmen met de fusielocatie. Dit principe-antwoord is nodig omdat de beoogde locatie buiten bestaand bebouwd gebied ligt. Daarnaast wil de gemeente onderzoeken of Bergen de gronden tegen een acceptabele prijs kan aankopen van twee bollenboeren. "Zij staan welwillend tegenover verkoop", aldus Van Huissteden. De resterende grond is nu al eigendom van de gemeente.

Centraal en veilig

Omdat het aantal jeugdleden afneemt en er steeds minder kinderen geboren zullen worden in de Egmonden, achten de clubs een fusie noodzakelijk. Diverse locaties haalden het niet, zoals de Bleek in het duingebied - vanwege de natuurwaarde - en de huidige locaties van Egmondia en Sint Adelbert vanwege ruimtegebrek. Zeevogels aan de Heiloër Zeeweg komt niet in aanmerking: de clubs vinden deze plek als fusielocatie onlogisch en Zeevogels wil graag verhuizen. De locatie Egmonderstraatweg valt nu unaniem in de smaak, mede vanwege de centrale ligging en de goede en veilige bereikbaarheid van de sportvelden voor kinderen.

Voor het gewenste voetbalcomplex zijn vijf voetbalvelden nodig, een nieuw clubgebouw en ongeveer 160 parkeerplaatsen. Omdat deze accommodatie het (nu open) landschap verandert, wil de gemeente het voetbalpark passend maken bij het duingebied en de duinrand. Een landschapsarchitect tekende de eerste verkennende schetsen met natuurelementen, zoals bomen en ander groen. Verder wil Bergen de achterliggende velden van Egmondia groen houden om de ecologische verbinding tussen de duingebieden ten noorden en zuiden van Egmond aan Zee te versterken. Ook moet op de locaties van Zeevogels en Sint Adelbert bollenteelt mogelijk worden. Enkele omwonenden tekenden bezwaar aan, omdat hun uitzicht gaat veranderen. Daarnaast maakte de landbouworganisatie LTO bezwaar, omdat bollengrond moet wijken. Van Huissteden: "Gelukkig hebben wij een sterk verhaal: het moet een groen en ecologisch park worden en er komt meer bollengrond voor terug dan dat er verdwijnt."

Naar het provinciehuis

De drie voetbalvoorzitters en drie teams willen woensdag 14 oktober het fusieplan aanbieden op het provinciehuis. "We verwachten voor het eind van dit jaar een reactie te krijgen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan kan de accommodatie vanaf 2020 in gebruik zijn", aldus Van Huissteden.

Tekst: EJV Mediaproducties.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant