Rechts met geel truitje Sophie temidden van een aantal Chinagangers. In het midden Melle.
Rechts met geel truitje Sophie temidden van een aantal Chinagangers. In het midden Melle.

Sophie Verkooijen thuis na China-reis

Algemeen Heiloo

HEILOO/BEIJING - "Een giga-ervaring!" Net terug, maar nog helemaal 'vol' van de reis zijn Sophie Verkooijen uit Heiloo en de Alkmaarse Melle Coumans. Zij maakten deel uit van de groep van vijftien vwo-leerlingen van PCC Het Lyceum die van 15 tot en met 24 september in China verbleven.

Op PCC Het Lyceum maakt het vak Chinees deel uit van de bijzondere opleiding vwo-Xtra. In de bovenbouw krijgen deze leerlingen de kans om op schoolreis te gaan naar China. Chinese leerlingen bezoeken ook de Alkmaarse school en zo ontstaan er nauwe banden tussen de leerlingen hier en hun Chinese 'buddies'. Hannah Houben, een van de begeleidende docenten, licht toe: ,,De reis is bedoeld om leerlingen na enkele jaren Chinese les daadwerkelijk met de taal en cultuur in contact te brengen. In China trekken ze deels op met leeftijdgenoten en zo ontdekken ze waarin hun levens van elkaar verschillen. Geweldig om te zien hoe onze leerlingen hun kennis van de taal in praktijk brengen, niet alleen op de gastschool maar ook tijdens de verschillende excursies."

De leerlingen volgden in Beijing niet alleen allerlei lessen op school zoals kungfu en kalligrafie, maar bezochten samen met hun buddy's ook onder meer de Grote Muur, het Zomerpaleis, de Verboden Stad en het Terracottaleger. Dat er grote verschillen zijn tussen het leven hier en daar is beide leerlingen wel duidelijk geworden. Sophie: ,,Ze vinden rochelen en boeren laten daar heel gewoon, dus iedereen doet dat, bijvoorbeeld tijdens het praten!"?Als groep vielen de lange en veelal blonde jongeren behoorlijk op in het straatbeeld. Melle: ,,We voelden ons echt een bezienswaardigheid, er werden heel veel foto's van ons gemaakt." Sophie vult aan: ,,Er zijn meer foto's van mij gemaakt dan ik van de Chinese Muur heb gemaakt!"?? Het bezoek aan de Moslimmarkt in Xi'an vormde een van de hoogtepunten volgens Sophie: ,,Het was een hele grote markt, maar toch heel knus vanwege de lichtjes en sfeer. Het eten, fruit en andere spulletjes die ze daar verkopen, zagen er mooi uit. Ik heb daar op iets wat ik wilde kopen heel erg afgedongen. De verkoper werd bijna kwaad maar toch lukte het me om van 350 yuan (50 euro) op 50 yuan (9 euro) uit te komen." Ook Melle was succesvol op die markt: ,,Ik voelde me toen wel een beetje verplicht om een eigenlijk nogal lelijke nep-Gucci-riem te kopen."?Het tweetal heeft hun reis naar China als zeer indrukwekkend ervaren. Melle: ,,Er zijn erg veel grote en mooie gebouwen en ook het Terracottaleger vond ik prachtig. Deze reis was een giga-ervaring! Als groep zijn we heel close, dus we hebben er samen heel erg van genoten."??

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant