Afbeelding

De Beun: 'Een jaar langer huur is goede zaak'

Algemeen Heiloo

De aangekondigde huurverhoging in Heiloo voor huurders van gebouwen en terreinen van de gemeente krijgen een jaar langer de huur gecompenseerd.

In plaats van alleen het komende jaar wordt ook in 2017 het hogere huurbedrag in de vorm van extra subsidie gecompenseerd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Heiloo deze week besloten. De gemeente wil vanaf volgend jaar een maatschappelijke huur doorberekenen aan organisaties die gebruik maken van gemeentelijke gebouwen en terreinen. De compensatie geldt voor instellingen als Theater De Beun, maar ook voor de huurders van buitensportaccommodaties. Deze week luidden een aantal culturele instellingen die gebruik maken van Theater De Beun de noodklok over de gevolgen de aangekondigde huurverhoging voor het cultuuraanbod in de komende jaren. Het extra jaar compensatie geeft deze organisaties weliswaar wat lucht maar biedt nog geen oplossing voor de jaren na 2017.

UItkijkpost heeft contact opgenomen met De Beun. Allard de Graaf (voorzitter Falkland Toneel) reageert op dit nieuws.

'Goede zaak dat nu tijd gemaakt wordt voor een gedegen oplossing. Niemand is nog klaar voor een nieuwe huurconstructie die gekoppeld wordt aan compensatie subsidies. De toegezegde gesprekken met alle betrokkenen over maatwerk, zijn nog niet van de grond gekomen. De hele operatie is aangekondigd als het inzichtelijk maken van subsidie stromen. In de praktijk pakt het alleen uit als het gefaseerd afschaffen van subsidie stromen. Wat De Beun betreft zou de aanvankelijk toegezegde compensatiesubsidie betrekking hebben op de theatermakende organisaties. Het is wel essentieel dat ook de filmaanbieders Filmliga en Cinescoop, en theateraanbieder Stichting Vrienden van De Beun niet buiten de boot vallen! Met de deze week toegezegde volledige compensatie van de huurverhogingen voor gemeentelijk accomodaties is het geen kwestie van "De soep zal wel niet zo heet gegeten worden". Het opdienen is alleen uitgesteld. Maar smaak en temperatuur kunnen nog steeds heel slecht uitpakken. Laten we de komende tijd werken aan toekomst bestendige oplossingen. Waarbij iedereen weet waar we voor langere tijd aan toe zijn. Laten we de diversiteit die ons dorp te bieden heeft vooral koesteren en niet te grabbel gooien.'

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant