Afbeelding

Gerard Bijkerk blij met 45-jarig bestaan van het Baafje

Algemeen

HEILOO - Zelf is hij in april 80 geworden, Gerard Bijkerk. De eerste 25 jaar van Het Baafje was hij de bedrijfsleider.

De bouw en de opening van het zwembad heeft hij in de periode 1969-1970 nog vastgelegd met zijn filmcamera. De film is later vastgelegd op dvd door het Regionaal Archief Alkmaar. Met de dvd en een stapel plakboeken doet de voormalige bedrijfsleider zijn verhaal.

De geschiedenis van Het Baafje is veelbewogen. Bij de opening in 1970 was er een dubbel 50-meterbad, in een L-vorm. Ook was er een geweldig grote ligweide. Maar nog vóór Het Baafje zijn zilveren jubileum kon vieren, moest er bezuinigd worden. Met pijn in het hart adviseerde Bijkerk de gemeente om één van de 50-meterbaden te sluiten en het grootste deel van de ligweide te verkopen. Aldus geschiedde. Er bleef één 50-meterbad over, en op de voormalige ligweide werden de huizen van De Rietvink gebouwd.

Gelukkigere tijden kende Bijkerk als bedrijfsleider ook. Zo heeft hij in het tweede jaar al een nieuwe ketel helpen uitzoeken, om het water beter te verwarmen. De uitkijkpost, nabij het 50-meterbad, werd van een laag gebouwtje een heuse toren, zodat de badmeesters een beter overzicht kregen. ,,Op onze topdag hadden we 18.000 bezoekers. Dat was geweldig! Het Baafje is belangrijk voor Heiloo, en ik hoop echt dat het zwembad behouden blijft."

Gerard Bijkerk was ooit een echte waterrat, en gediplomeerd technicus. Het zwembad kent hij van alle kanten: ooit trainde hij als zwemmer voor de Olympische Spelen. Als trainer bracht hij diverse waterpoloteams aan de top. Hij bouwde zwembaden, en was voor diverse baden bedrijfsleider.

,,Mijn hele leven is zwemmen geweest," knikt Bijkerk. ,,Maar tegenwoordig dans ik liever. Ballroom, ja, maar het liefste rock 'n roll."

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant