Meisjes Flashing U12 schrijven historie.
Meisjes Flashing U12 schrijven historie.

Flashing-meisjes stunten en dwingen NK-deelname af

Algemeen

HEILOO - Het meisjesteam tot 12 jaar van Flashing Heiloo is afgelopen zondag bij het Noord-Hollands kampioenschap boven zichzelf uitgestegen. In sporthal Het Vennewater, de thuisbasis, werd de titel veroverd. De beloning is deelname aan de Nederlandse titelstrijd, hetgeen een primeur in de clubhistorie is.

Flashing troefde verrassenderwijs Dozy Den Helder en Landslake Lions, van oudsher de twee grootmachten in het vrouwenbasketbal, af. Met name de overwinning op Den Helder, nota bene de regerend kampioen en traditiegetrouw een angstgegner, gold als een stunt.

Onder aanvoering van spelverdeelster Andrea Macaulay, die ook nog eens goed was voor 24 punten, werd Den Helder met 59-45 verslagen. De basis voor de zege werd in de tweede helft gelegd. Nadat de eerste twee delen van tien minuten een gelijkopgaand beeld lieten zien, plaatste Flashing in het derde kwart een tussensprint, mede door het scorend vermogen van Amber Knippen (15 punten) die er tevens in slaagde Celesta Teijema - de topscoorster aan Helders kant (18 punten) - in de slotfase af te stoppen. Die voorsprong werd niet meer weggegeven.

Doordat Den Helder zich tegen Landslake Lions (73-52) revancheerde, kwam de druk weer bij Flashing te liggen. Een nederlaag zou Den Helder alsnog op doelsaldo de toernooizege, en dus het NK-startbewijs, kunnen opleveren. Maar de ploeg van coach Frank Knegt bleek ontketend. De opponent uit Landsmeer werd zoekgespeeld (68-38), waarbij Jette Hartman en Amber Knippen het leeuwendeel van de punten (ieder 20 punten) voor hun rekening namen.

Flashing neemt het nu op zaterdag 30 mei en zaterdag 13 juni op tegen de kampioenen van de andere basketbalafdelingen. In de eerste speelronde treedt de Heiloose club bovendien als gastheer op, zij het dat vermoedelijk naar sporthal De Bloemen in Castricum wordt uitgeweken. De reden is dat Het Vennewater als speelzaal niet aan de bondseisen voor een NK-decor voldoet.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant