Afbeelding

Begin van het einde?

Algemeen De Egmonden

of misschien toch nog een nieuw begin?
EGMOND AAN DEN HOEF – Vrijdag werd door Molenbouwers Poland de kap van de molen van Berkhout uit voorzorg verwijderd.

Dit bleek noodzakelijk nadat er bij de opname voor de renovatie duidelijk werd dat de acht stijlen van het achtkant aan de onderzijde zwaar zijn aangetast door houtrot en de eigenaar het risico niet wilde lopen dat er ongelukken zouden gebeuren.

,,Er is afgelopen december een subsidie beschikbaar gesteld door de provincie Noord-Holland van € 105.000 en er is daarnaast nog een kleine BRIM subsidie van € 30.000 toegewezen. ,Alhoewel dit aanzienlijke bedragen lijken is er voor de beoogde renovatie een bedrag van ruim € 350.000 nodig, en dat is er tot op heden nog niet."

Dat meldt de huidige (particuliere) eigenaar die dolgraag wil aanvangen met de restauratie. Hij is druk bezig de benodigde gelden bij elkaar te sprokkelen en had dan ook gehoopt op een substantiële bijdrage van de gemeente Bergen. ,,Deze is echter - tot op heden - niet van plan de renovatie financieel te ondersteunen en stelt zich op het standpunt dat ze slechts gemeentelijke monumenten willen subsidiëren. Wel vreemd in het licht dat de fundamenten van het Slot, de Slothoeve en de Slotkapel wel subsidie voor onderhoud en herstel ontvangen. ... Het zou nu toch eeuwig zonde zijn van alle inspanningen van de afgelopen jaren dat, indien de gelden niet bij elkaar gehaald kunnen worden, de subsidie van de provincie geretourneerd moet worden en de eens zo prominent aanwezige, trotse molen van Berkhout, zelfs vereeuwigd op een doek van de Amerikaanse schilder Gary Melchers, aan zijn lot wordt overgelaten en de elementen vrij spel krijgen. Egmond aan den Hoef zal dan een bezienswaardigheid armer zijn en met het verdwijnen van de molen zullen de fijne herinneringen die zo velen aan deze plek hebben, hun tastbaarheid verliezen."

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant