Afbeelding

Omstreden medisch experiment GGZ Noord-Holland Noord uit de doofpot

Algemeen

HEILOO - Verpleegkundigen van GGZ Noord-Holland Noord in Heiloo vinden dat er grote fouten zijn gemaakt bij een wetenschappelijk medisch experiment met psychiatrische patiënten die ernstige psychoses hebben, meldt VARA op haar website.

Dat blijkt uit een dossier dat het onderzoeksprogramma ZEMBLA in handen heeft. Een dossier dat de GGZ-instelling liever in de doofpot had gehouden. Hierin staat onder meer dat volgens een interne klokkenluider 22 van de 52 proefpersonen nooit hadden mogen deelnemen aan het experiment. Het onderzoeksprotocol is daarmee door de kliniek geschonden. Pas een jaar na de start van het onderzoek zijn, op aandringen van de klokkenluider, familieleden van de proefpersonen door de kliniek op de hoogte gesteld over het experiment. De klokkenluider die deze zaken aan de Raad van Bestuur van GGZ NHN heeft gemeld, is ontslagen. Zij heeft, op straffe van een hoge boete, een spreekverbod opgelegd gekregen.

Vanavond 20.25 uur wordt bij de VARA op NPO 2 nader ingegaan op dit medisch experiment en diens gevolgen. Hieronder is de promo te zien. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant