Deelnemers in afwachting van het Groot Dictee in BukBuk.
Deelnemers in afwachting van het Groot Dictee in BukBuk. Foto: aangeleverd

Groot Dictee Heiloo een waar feestje

Cultuur

HEILOO – Rond de Boekenweek vindt zoals elk jaar het Groot Dictee Heiloo plaats. Middelbareschoolleerlingen van het PCC nemen het in deze spellingstrijd op tegen volwassenen. Woensdagmiddag 20 maart was het weer zover in BukBuk.

Het aantal deelnemers van deze editie was groter dan ooit tevoren. Onder andere burgemeester Ten Bruggencate en Andrea Landman, directeur van organisator het Trefpunt, deden mee. Ook Pieter van Diepen (73) uit Leiden was weer aanwezig. Hij doet in het hele land aan dictees mee en heeft er al meer dan 200 gemaakt. Hij won zelfs een keer het nationale Groot Dictee op televisie, onder leiding van Philip Freriks. Ditmaal deed hij mee buiten mededinging. 

Het onderwerp van het dictee heeft altijd te maken met het thema van de Boekenweek, dit jaar ‘Bij ons in de familie’. Presentator Robin Raven, columnist van Uitkijkpost, had een allerminst gemakkelijk dictee geschreven. Want is het ‘zes-uur-journaal’, ‘zes uurjournaal’ of ‘zesuurjournaal’? ‘Oxideren’ of ‘oxyderen’? ‘Gebungeejumpt’ of ‘gebungeejumped’? En hoe spel je in ’s hemelsnaam ‘bearnaisesaus’? Ook had Robin een paar zeer moderne woorden in het dictee gestopt, zoals ‘socialbesitas’ en ‘duckface’, die veel volwassenen niet bleken te kennen, maar waar jongeren geen enkele moeite mee hadden.  

Na afloop zat menigeen met het zweet in de handen en overzag Robin Raven de door hem aangerichte verwoesting. De jongeren en volwassenen corrigeerden na een korte pauze elkaars dictees. In de tijd dat de jury in een belendende ruimte de best gemaakte dictees nog eens grondig nakeek, verzorgde Jongerenwerk Heiloo een interessant en interactief programma. 

Winnaars
Winnaars bij de PCC-leerlingen zijn: Marie Valkering (3e prijs), Joanna Schram (2e prijs) en Maurits de Groot (1ste prijs). Winnaars bij de volwassenen zijn Francien Rotteveel (3e prijs), Jan Ranzijn (2e prijs) en Eva Smit (1ste prijs). Laatstgenoemde bleek maar twee fouten gemaakt te hebben. Een zeer knappe prestatie!

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking werd een waar feestje. De winnaars werden onder luid gejuich naar voren geroepen, waar zij hun prijs en enkele warme woorden van de meester in ontvangst namen.

Het Trefpunt had het dictee weer geweldig georganiseerd, in samenwerking met de middenstand van Heiloo. Anje Corts en Wanda Vasbinder kunnen terugzien op een geslaagd evenement. Ook Jongerenwerk heeft voor de leerlingen en volwassenen een prachtig pauzeprogramma verzorgd. Zijn er jongeren die willen chillen in BukBuk, kijk dan op jongerenwerkbuch.nl en klik op de kaart op BukBuk. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant