Techniek Nederland pleit voor een erkenning van installateurs van zonnepanelen.
Techniek Nederland pleit voor een erkenning van installateurs van zonnepanelen. Foto: Enter Media

In Heiloo stijgt productie zonne-energie in jaar tijd met 3,4 megawatt

Algemeen

Nederland staat inmiddels in de top vijf van landen met de hoogste zonnestroomproductie in Europa sinds 2022. Vooral de laatste jaren stijgt Nederland met stip: sinds 2019 is de Nederlandse zonnestroomproductie meer dan verdrievoudigd. Inmiddels roept het succes vragen op over de veiligheid van zonnepanelen.

Nederland is massaal aan de zonne-energie gegaan. Vooral de energiecrisis vorig jaar deed miljoenen Nederlanders naar zonne-energie happen. Het gevolg is dat vorig jaar de energieproductie uit zonnestroom met 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor is gestegen en vooral zonnepanelen dragen hieraan bij. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

16,8 miljard kilowattuur
De energieproductie uit zonnestroom is gegroeid naar 16,8 miljard kilowattuur (kWh), waarbij bijna 60 procent komt van zonnepanelen bij bedrijven en 40 procent bij woningen. In 2022 kropen beide wat dichter naar elkaar toe omdat de energie van zonnepanelen op huizen sterker steeg (+49 procent bij woningen tegenover +45 procent bij bedrijven). Overigens moeten we ons niet rijk rekenen, want het is bij lange na niet zo dat zonne-energie voorziet in een substantieel deel van de energiebehoefte. In 2021 ging het om 2,1 procent en vorig jaar om 3,1 procent.

Alleen maar stijgers
Er is volgens de cijfers van het CBS geen gemeente waar het zogenoemde ‘opgesteld vermogen van zonnepanelen’ niet is gestegen, maar er zijn wel grote verschillen. In Dronten was de toename met 161 megawatt (MW) het grootst met dank aan het grootste zonnepark van Nederland. Het opgestelde vermogen van zonnepanelen op woningen groeide het sterkst in Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Heiloo is een relatief kleine stijger met een plus van 3,4 megawatt, het is dan ook ruim onder het landelijk gemiddelde van 12,2.

Niet zonder gevaar
Inmiddels sijpelen er steeds meer berichten door waaruit zou blijken dat zonnepanelen niet helemaal zonder gevaar zijn. De discussie is met name gevoed door de grote brand in Arnhem op 18 juni, waarbij acht woningen in de wijk Presikhaaf voorlopig onbewoonbaar zijn verklaard na een grote uitslaande brand. In dit geval gaat het echter om een uitzonderlijke situatie, aangezien het dak van het complete huizenblok volledig en aaneengesloten bedekt was met zonnepanelen, die direct op een isolatielaag waren gemonteerd, zonder dakpannen eronder. Blussen bleek niet mogelijk omdat het water van de gladde panelen afdroop.

Niet in brand
Al die mensen die zonnepanelen op het dak hebben liggen hoeven echter niet te vrezen voor dit horrorscenario: zonnepanelen kunnen zelf moeilijk, zeg eigenlijk maar niet, in brand vliegen. Houtman, een organisatie die installateurs van elektrische apparatuur inspecteert of ze hun werk goed doen, legt uit waarom niet: “Een zonnepaneel bestaat uit glas, silicium en aluminium. Dit zijn geen materialen die heel snel vlam zullen vatten (...). Het zonnepaneel is dus in 99 procent van de gevallen niet de veroorzaker van de brand.”

Naast de panelen zelf maken omvormers deel uit van het systeem. Die zijn in principe brandgevaarlijker, maar ook dit risico is niet groot aldus Houtman. “De omvormer bevat printplaten met elektronische componenten. Dit zijn onderdelen die bij schade of overbelasting in brand zouden kunnen vliegen. Hier zou dus in theorie een risico kunnen zitten. Gelukkig hebben de meeste omvormers een volledig metalen behuizing. Door deze behuizing is het dus niet mogelijk dat de brand verder komt dan de binnenkant van de omvormer.”

Techniek Nederland pleit voor erkenningsregeling installateurs
Iedereen kan zonnepanelen op een dak monteren en de onstuimige groei van zonne-energie trekt steeds meer beunhazen aan. Techniek Nederland, de brancheorganisatie van installerend Nederland, wil daarom dat er een verplichte erkenning komt voor installateurs van zonnepanelen.

De afgelopen anderhalf jaar tijd vonden er volgens bevindingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie meer dan 40 ongevallen plaats bij de installatie van zonnepanelen en de afgelopen drie jaar waren er vier ongevallen met dodelijke afloop. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70 procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt daarom dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid in deze sector en zal het aantal inspecties opschroeven.

Techniek Nederland pakt die handschoen op en vindt dat de overheid aan zet is door een verplichte erkenning in te voeren voor installateurs van zonnepanelen. Zonnestroominstallateur is namelijk nu nog een vrij beroep. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is dat slecht voor het imago van de sector. “De erkende, vakbekwame zonnestroominstallateurs die lid zijn van Techniek Nederland hebben er last van. Bovendien hindert het de energietransitie. Mensen moeten kunnen vertrouwen op zonnepanelen die veilig worden geplaatst en goed werken. Het aantal ongevallen met monteurs zal door een verplichte erkenning zeker afnemen.”

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant